<

Alimentatie cruda BARF/PREY

Hrănirea câinilor cu o dietă cu alimente crude căștigă din ce în ce mai mult in popularitate. De ce este acest lucru util pentru câine și în același timp proprietarului? La ce ar trebui să acordați atenție sporită dacă vă decideți să alegeți o dieta cu alimente crude?
„Câinele meu va sălbătici, ar putea să facă tot felul de boli de la carnea crudă, oasele îi vor putea străpunge intestinele.“ Proprietarii de câini au formulat aceste temeri și similare, atunci când i-am întrebat despre hrănirea cu alimentate crude și neprocesate.

Din fericire, tot mai mulți membrii ai societății posesorilor de câini socializate cu hrană uscată încep să realizeze că ceva nu prea este în neregulă. Cel mai izbitor efect al alimentelor artificiale și prefabricate pentru câini este că, aceștia suferă din ce în ce mai des de boli care sunt, asemenea ca și la om, în legătură directă cu dieta și stilul de viață modern. Câinii suferă într-un număr tot mai mare de boli alergice, degenerative sau gută. Tendința spre de fast-food al secolului XX a devenit dominantă și în hrănirea animalelor domestice, lozinca și în acest caz fiind același: viteză, simplitate și aparentă ieftineală.

La urma urmei, este mult mai ușor să hrănim câinele nostru cu alimente prefabricate decât să-l ținem pe o dietă adecvată asamblată conștient și echilibrată. Cel puțin pentru noi oamenii, este mai simplu și mai ușor! Doar că am uitat despre câini în această poveste! Astfel se încheie aproape perfect domesticirea câinelui. Din fericire, astfel cum oamenii încep să treacă la alimentație naturală și conștientă (le-a sunat alarma) tot așa și în alimentația animalelor de companie au descoperit din nou metoda „străveche“! A început dedomesticirea rasei umane și a „vieții de câine“!
De ce sunt bune pentru câini alimentele crude neprocesate? Câinele de fapt este un prădător carnivor, fapt susținut și de dinții, lungimea intestinală, structura și flora bacteriană potrivit pentru acest lucru. Este bine cunoscut faptul că majoritatea produselor alimentare pentru animale de companie în prezent disponibile în comerț conțin arome artificiale, coloranți, aditivi, conservanți și diverse substanțe chimice, care nu pot fi prelucrate în mod corespunzător de organismul animalelor, și astfel au un impact profund asupra sistemului lor imunitar. În schimb, cu dieta cruda știm exact ce mănâncă câinele și astfel o mulțime de boli și alergii pot fi prevenite.

Desigur, este nevoie de ceva mai mult timp și atenție cu privire la dieta cu alimente crude, dar aduce rezultate spectaculoase deja pe termen scurt, și nu în ultimul rând câinele se va simți mai bine! În prezent, sunt două tipuri de diete foarte cunoscute bazate pe alimente crude. Una dintre ele este B.A.R.F. (abreviere pentru Biologically Appropriate Raw Food sau Bones and Raw Flesh ) un alt model este cel numit Prey. B.A.R.F. Dieta B.AR.F. a pornit din Australia si SUA ca o formă de protest împotriva hranei uscate.

Tot mai mulți proprietari de câini se confruntau cu probleme digestive, boală inflamatorie intestinală, diaree persistentă ale animalului de companie, de cele mai multe ori în mod clar identificabil pe fondul de alergii de cereale, precum și lipsa mestecatului. Dieta se poate lega de numele lui Dr. Ian Billinghurst, care a publicat pentru prima dată pe acest subiect în 1993, pe baza cărților scrise în 1930 despre hrana holistică a animalelor mici de către herbalista australiană Bairacli Juliette Levy.

Metoda constă în administrarea alimentelor sub formă brută și naturală. Punctul de plecare pentru rația zilnică este 2-3% din greutatea ideala a câinelui, ce se ajustează în sus sau jos, în funcție de activitatea zilnică, de vreme, sarcină/ alăptare, vârsta. Desigur, în cazul în care câinele este mai gras, calculăm 2 – 3 % din greutatea ideală, nu greutatea reală . La puii de câine rația zilnică se începe cu 10% din greutatea reală, până când câinele ajunge la 3% din greutatea corporală pentru adulți, după care rația se scade treptat până la 2-3% din grutatea ideală. Rația zilnică se administrată împărțit în două! Proporția de alimente crude: 40% oase cu carne 30% fructe și legume 30% carne crudă .

Dieta B.A.R.F:
– 40% oase cu carne crudă: spate/ picior/ gat/ pulpe/ aripă/ os din piept/ cap de pui/ rața/ curcan, piept sau spata de vită, coloana vertebrală iepure, cerb. Oasele ce fac parte din suportul pentru greutatea animalelor mari nu le vor fi date de măncare pentru că sunt prea tari
– 30% fructe si legume crude: morcov, salata verde, dovlecei/zucchini, mere, pepene. Struguri, stafide, banane sa nu le dăm! Legumele trebuie tăiate în bucăți mici sau date prin blender pentru o ușoară digestibilitate, deoarece acestea nu se găsesc în mod natural în sălbăticie, doar ca să spunem așa predigerate de prada lor.
– 30% carne crudă: de pui, curcan, rață, iepure, cerb, oaie, vită – Singura carne ce nu poate fi dat crud câinilor este carnea de porc/mistreț(vier) din cauza bolii Aujeszky. Aceste cărnuri se pregătesc prin fierbere.
– Cantitatea de carne poate fi înlocuită cu pește crud o dată pe săptămână .
– Cel mai bun supliment alimentar este pudra de midii verde .
– Măruntaie (ficat, inimă, rinichi) se va da doar o dată pe săptămână, deoarece cantitățile mai mari pot provoca diaree.
– 1-2 lingurițe iaurt, brânză de vaci degresat, ulei de măsline poate diversifica dieta – se recomandă folosirea de ulei de somon, ulei de măsline, ulei de semințe de in, ulei de primulă – se poate da săptămânal 1-2 ouă fierte sau nefierte cu coaja spartă, pentru că este un excelent purtător de calciu, proteine, vitamine, minerale – roșii, ceapa, avocado nu trebuie incluse în dietă, deoarece toate conțin toxina numita „solatin“, care este dăunător pentru sistemul digestiv al câinelui – păpădie, frunze de salvie, frunze de lămâiță(roiniță), frunze de mentă, frunze de mur, frunze de zmeură, urzica, mărar, pătrunjel și mușețel pot lua rolul de mirodenii și condimente.

Modelul Prey:
În cazul modelului Prey îi hrănim doar cu carne crudă: – 80% carne, – 10% oase cu carne – 10% organe. Aici se recomandă doar ulei de somon si extract din midii verzi ca supliment. Rația zilnică la adulți este de tot 2-3% din greutatea corporală adultă. Carnea de pește crud poate înlocui o dată pe săptămână carnea crudă și în cazul acestei metode, în schimb conform Prey putem adăuga o cantitate mică de organe în fiecare zi.

Sfaturi utile :
– Copiii si persoanele cu un sistem imunitar sensibil ar trebui să evite manipularea cărnii crude.
– Alegeți o zonă de hrănire desemnată pentru a fi ușor de curățat.
– Decongelați carne doar pentru una sau două mese. Restul este de preferat să se păstreze în congelator!
– Spălați-vă bine pe mâini și de multe ori! Folosiți apă caldă și săpun antibacterian!
– Spălați bine toate ustensilele folosite în prepararea produselor alimentare pentru câine!
– Să lăsăm timp destul pentru câine să mănânce alimentele.
– Bolul câinelui sa-l spălăm cu apă caldă și săpun;
– Să ne asigurăm că și vasul de apă este bine spălat !

Trecerea la noua alimentație

Trecerea la dieta cu alimente crude de la hrana uscată să fie radicală și consecventă. Să ținem o zi de post, apoi se trece imediat la alimente crude și nu mai dăm hrana uscată. Organismul trebuie să treacă la digestia alimentelor crude, trebuie să se regenereze, iar acest proces, împreună cu hrană uscată poate provoca doar daune, pentru că fiecare dintre ele necesită altfel de descompunere. Este important ca, pentru prima dată să nu fie hrănit câinele cu prea multă carne crudă, trebuie început cu cantitate mai mică și în fiecare zi mărită rația de carne, astfel se va obișnui repede dar totuși treptat. Dacă “strâmbă din nas”, nu-i place, sub nici o formă să nu apelați la hrană uscată, încercați sa-i dați alte feluri de carne crudă, poate prinde gustul vreunuia. Să nu vă faceți griji, foamea după un timp sigur îl va conduce la acceptare, iar puțin post nu strică .

Comments are closed.

Published on: iulie 3, 2017
Written by: Gyoparka
Comments: Comments are off for this post.

Share this article

Site-ul este temporar oprit din cauza invertarului. Refuză

Site creat de STARTpeNet