Racitura (piftie) de oase

Piftia de oase este foarte hrănitoare, conține multe substanțe minerale, astfel este un minunat supliment pentru câinii convalescenți sau bătrâni, respectiv se recomandă pentru prevenirea și tratarea problemelor cu articulațiile.

Este foarte bun și după operații, respectiv pentru a convinge căinii pofticioși. Practic nu se poate greși, putem pune în ea orice avem la îndemână – dar sare și piper nu aș recomanda. Dacă o dăm pentru probleme la articulații, putem să adăugăm și curcuma(turmeric), și neapărat să folosim oase cu articulații pentru colagen. (Atenție , acesta nu este hidrolizat de colagen pur.)
Substanțe nutritive: calciu , fier, fosfor , zinc, seleniu ,magneziu, mangan, glucozamina ,kondroitin, colagen , desigur pot apărea diferențe în funție de materialele folosite la preparare .
Ingrediente: – oase – de oricare fel, de orice dimensiuni, poate fi și cu carne, și cu măduvă, sau rămășițe de la masa de duminică (acestea pot fi colectate în congelator până se adună destule), poate fi și de porc sau chiar pește – apă – oțet (de mere) sau zeamă de lămâie – ajută la extragerea nutrienților din oase, dar rețeta funționează și fără. Putem calcula 1 lingură de supă la litru, dar nu este nevoie de măsurări exacte.

Opțional: – ierburi aromate proaspete (rozmarin, pătrunjel, câtiva căței de usturoi) – legume – proporția acestora să fie neapărat sub 30 % ( pe lângă obișnuitele legume de supă putem adăuga și mere, dovleac de copt etc., dar cartofi, ardei, roșii și ceapă să nu punem). Preparare: Oasele și legumele(dacă folosim) le punem într-o oală și punem atâta apă înât să le acopere cu aproximativ 2 degete. Adăugăm oțetul, le aducem la fierbere după care fierbem la foc mediu cu capac timp de 2 ore și jumătate. Dacă folosim oase cu carne, până acum carnea se desprinde de oase. Scoatem pielea, carnea și legumele. Dacă este destinat unui câine bolnav, după răcire deja poate fi administrat. Restul de zeamă si cu oasele le punem înapoi pe foc, și pe foc mic tot sub capac mai fierbem 12-24 ore, la nevoie completăm cu apă. Ierburile aromate proaspete le vom adăuga cu 2-3 ore înainte de terminarea fierberii. (De fapt le-am putea pune deodată cu legumele, ar fi gata deodată cu ele). Dacă folosim oase ”slabe”(de ex. Pui), acestea până la final vor foarte moi, deci este important ca să nu rămână nici o bucățică de os în supă, astfel vom strecura zeama sau o vom da în blender. După atâta fierbere și mixerul vertical se va descurca foarte bine cu oasele de pui. Înainte de ”servire” să o răcim, dacă o dăm pentru probleme cu stomacul, să adunăm majoritatea grăsimii de pe deasupra. Nu trebuie să ne speriem, de fapt vom obține o piftie. Câinii operați sau bolnavi dacă nu vor să mănânce altceva pot mânca doar piftie câteva zile, dar datorită faptului că doar în sine nu este o hrană completă, să încercăm să trecem înapoi pe hrana crudă cât mai repede. În frigider poate fi păstrat aprox. 4 zile.
Variații ale rețetei: http://www.nutriment.co/blog/4-bone… http://healthypets.mercola.com/site… (cu video, descriere)

Sfaturi utile: Pentru câini sănătoși,în funție de dimensiuni se recomandă 1-5 linguri de supă, astfel tava pentru cuburi de gheață este o idee buna de păstrare și dozare. Să o introducem treptat în alimentație, altfel poate provoca diaree. Pentru câinii cu probleme de masticație putem umple oasele de măduvă goale cu carne tocată și le putem pune în congelator. Înghețată pentru câini: turnăm supa în formă de înghețată (sau cutie goală de smântână), înfigem un morcov sau un picior de pui și o punem la congelator.

Efectele pozitive a piftiei de oase
Piftia de oase (bulionul de oase) devine din ce în ce mai popular şi în dieta umana. Din sursa menţionată mai jos am preluat ideile importante aplicabile şi la câini. Această reţetă recomandă un timp de gătire mai lung decât ceea cu care suntem obișnuiți, în orice caz, merită încercat măcar o dată. J
Bulionul de oase nu este gătit doar pentru câteva ore la foc mic din oase de pui. Impactul pozitiv real asupra sănătății se datorează fierberii oaselor la foc mic timp de pănâ la 48 ore, ce va permite gătirea în profunzime a măduvei şi eliberarea mineralelor din oase în bulion.

Cele 5 efecte pozitive ale consumului bulionului de oase:
1. Sănătatea articulaţiilor
2. Digestie
3. Minerale
4. Sistem imunitar
5. Răceală şi gripă
1. Efectul asupra articulațiilor
Bulionul făcut din oase și articulații conține mai multe substanțe nutritive ce ajută la consolidarea sistemului scheletic. Credeți sau nu, oasele de fapt sunt destul de bogate în proteine ​​- aproape 50% proteine din total volum. În timpul procesului de gătire colagenul din oase, tendoane și ligamente se descompune și se transformă în gelatină, care este de fapt o proteină (bulionul preparat corect se coagulează in frigider datorită gelatinei, de unde şi denumirea alternativă de piftie). Gelatina conține mai mulți aminoacizi importanți, cum ar fi prolină și glicină.
Acești aminoacizi permit corpului să-şi reconstruiască propriul țesut conjunctiv, în special tendoanele și ligamentele, care după cum sunt sigur că știţi, sunt importante pentru sănătate și forță. Dacă mușchii sunt puternici dar țesuturile conjunctive sunt slabe, acest lucru poate creşte riscul rănirilor. De asemenea este important să menținem sănătatea țesutului conjunctiv pentru a reduce riscul durerii articulațiilor pe măsura îmbătrânirii.

Bulionul de oase este de asemenea bogată în glicozaminoglicani (GAG), o familie de carbohidrați conţinut în oase și țesut conjunctiv, care prezintă efecte interesante asupra reducerii durerii articulare. Cea mai cunoscută GAG este glucozamina, pe care mii de oameni le iau în fiecare zi ca supliment de sănătate. Alte două GAG-uri găsite în oase acid hialuronic și sulfat de condroitină au fost de asemenea cunoscute a fi tratamente eficiente pentru osteoartrita.

Aceste proteine ​​din bulionul oaselor se dovedesc a fi deosebit de benefice pentru cei cu poliartrită reumatoidă. Un studiu a constatat că colagenul de pui poate îmbunătăți dramatic simptomele la pacienții cu poliartrită reumatoidă și poate chiar să prevină simptomele în întregime.

2. Digestia
Un alt avantaj major al bulionului din oase îl reprezintă capacitatea sa de a îmbunătăți digestia datorită nivelurilor ridicate de aminoacizi glicină. Glicina ajută la îmbunătățirea digestiei prin creșterea producției de acid gastric. De foarte multe ori refluxul de acid este cauzat de fapt de lipsa acidului gastric ceea ce face ca digestia alimentelor să fie dificilă astfel încât creșterea glicinei din dietă de fapt poate ajuta pe suferinzii de reflux de acid. Glicina este de asemenea o componentă importantă a acidului biliar care este necesară pentru digestia grăsimilor în intestinul subțire și de asemenea ajută la menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol din sânge.

Glutamina un alt aminoacid găsit în bulionul oaselor a fost cunoscut ca un remediu natural pentru “sindromul intestinului permeabil” care în principiu înseamnă că mucoasa intestinală nu funcționează corespunzător și toxinele care ar trebui să rămână în intestin pot să ajungă în sânge care poate declanșa o serie de probleme autoimune. Glutamina ajută la menținerea peretelui intestinal puternic și sănătos prevenind apariția acestor daune. Acest lucru poate ajuta la vindecarea diareei cronice a constipației și chiar a unor intoleranțe alimentare.

3. Bogat în minerale
Bulionul de oase este extrem de bogată în minerale. Gătirea oaselor atât de mult timp (până la 48 ore) demineralizează oasele și eliberează mineralele în bulion. Atunci când utilizați animalele terestre bulionul dvs. va fi bogat în calciu, magneziu, potasiu și fosfor. Când gătiți oasele de pește supa va fi bogată în iod.

Puteți chiar să maximizați conținutul mineral adăugând câteva linguri de oțet (de mere sau din vin) în bulion înainte de a porni focul. Aceasta va ajuta la decalcifierea oaselor și extragerea mineralelor.

4. Imbunatatirea sistemului imunitar
Toate supele de oase sunt hrănitoare dar supa obținută din oase cu multă măduvă are și mai multe beneficii. Măduva este din punct de vedere tehnic carne de organe, iar carnea de organe tinde să fie extrem de bogată în substanţe nutritive. Măduva joacă un rol important în creaturile vii ca parte a sistemului imunitar deoarece celulele sale sunt necesare pentru funcția imună și creșterea osului. Un studiu efectuat de Harvard a arătat că unii oameni cu tulburări autoimune chiar au simțit o ușurare a simptomelor atunci când au consumat bulion de oase, iar unele au obținut o remisiune completă.

5. Răceala comună / gripa
Bulionul de oase este de asemenea un remediu excelent pentru bolile acute precum răceala și gripa. În cazul unei răceli este util adăugarea de condimente şi piper în bulion. Condimentele vor elibera fluide în gură, gât și plămâni ceea ce va ajuta la subțierea mucusului respirator astfel încât să fie mai ușor de expulzat. Bulionul de oase conține de asemenea o varietate de substanțe nutritive valoroase într-o formă pe care corpul o poate absorbi și utiliza cu ușurință, care este un atu excelent atunci când apetitul este slab datorită bolii.

 

Mod de preparare bulion de oase:
Oasele cu cea mai multă măduvă sunt cele mai potrivite, sau picioarele de pui, carcasa completă de pui.
reteta de bază:
– 1 kg os
– aprox. 4 litri apă
– Sare
– oţet (aprox. 1 lg pe litru)
Opţional:
– legume sub 30 %
– ierburi aromatice, usturoi

Preparare:
Oasele se pot coace în prealabil la cuptor timp de 30-40 minute la aproximativ 180 de grade, la jumătatea timpului întoarceţi oasele. După terminarea coacerii se pun oasele într-un vas mare, se acoperă cu apa se adaugă oţetul şi se lasă să stea aprox. 30 minute, după care se pune pe foc se aduce la fierbere şi se fierbe la focul cel mai mic în funcţie de oasele folosite: oasele de vită timp de 48 de ore, puiul se fierbe timp de 24 ore și peștele timp de 8 ore. În timpul fierberii se îndepărtează spuma formată. După terminare se lasă să răcească puţin şi se strecoară, după răcirea completă se pune la frigider, iar după ce se solidifică grăsimea aceasta se îndepărtează.
Sursa: http://blog.paleohacks.com/benefits…

Comments are closed.

Published on: iulie 3, 2017
Written by: Gyoparka
Comments: Comments are off for this post.

Share this article

Site-ul este temporar oprit din cauza invertarului. Refuză

Site creat de STARTpeNet