MODELUL PREY : GHID PENTRU INCEPATORI

Acest document este traducerea materialului on-line al Ghidului pentru începători a Modelului Prey. Nici autorul lucrării, nici traducătorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru erorile din document, pagube materiale sau vătămări corporale care rezultă din aplicarea celor descrise. Documentele originale au fost scrise de către un american, astfel există lucuri care nu sunt disponibile în România. Resursele utilizate în lucrarea originală: Dogster.com (dieta alimentară Raw- Forum) RawFed.com Feeding Raw Yahoo! Raw Chat Yahoo! Group Oriya Comercial Dry Dog Food
Ghidul este împărțit în patru mari capitole: Informații de bază și întrebări frecvente: Ce este modelul Prey? Cu ce și cum să-ți hrănești animalul, etc?-Oase: Ce fel de oase pot fi oferite ca hrană și care nu?- Ce se poate da câinelui? – Informații despre riscurile privind sănătatea diferitelor animale,. – Să începem!- Inițierea modelului Prey, introducerea de noi proteine ​​și organe.
Informații de bază și întrebări frecvente:
Ce este MODELUL PREY?
Modelul Prey este o dietă cu alimente crude pentru câini, care încearcă să se apropie de meniul carnivorilor din sălbăticie fără a schimba stilul de viață al câinelui. Baza dietei constă în bucăți întregi de carne, țesuturi, grăsime, oase, sânge, organe. Folosește diferite părți dintr-o varietate de animale de pradă cu scopul de a furniza toate substanțele nutritive , care pot fi găsite într-un animal. Acesta este motivul pentru care este numit aceasta dietă, ca „FrankenPrey“. Dacă este posibil, hrănirea să se facă cu un animal întreg. Haita de lupi, vânează în primul rând rumegătoare de mari dimensiuni, cum ar fi diferite specii de cerbi. Ca urmare, carnea de cerb este sursa cea mai naturală de nutrienți.
În cazul în care este deficit de animale de mari dimensiuni, haita atacă animale mici. Un lup singuratic sau haita de lupi care nu sunt capabile să omoare animale mari, vânează animale mai mici, cum ar fi veveritele, iepurii, etc.
Cu ce să hrănim/ce pot da?: o scurtă prezentare. Elementul de bază a modelului Prey constă în hrănirea animalului cu un aliment întreg și nu tocat. Pot fi date toate părțile animalului de pradă, exceptând oasele tari , necomestibile și conținutul stomacului.Fructele și legumele nu sunt incluse în meniu.
Dacă câinele mănâncă bucăți mari de carne, cu os sau fără , mestecă tendoane și cartilaj, menține dinții și gingiile sănătoase. Aceasta, la rândul său, permite ca întregul corp să fie sănătos.Ronțăitul oaselor , mestecarea tendoanelor și a ligamentelor, ruperea cărnii este o provocare intelectuală pentru un câine.Dă câinelui cât mai multă carne „roșie „și organe „roșii” ..
În acest context , carnea mamiferelor terestre este considerată carne roșie . Dacă există posibilitatea hrănirii cu o gamă variată de carne „roșie”cu os (comestibilă) a câinelui , atunci nu mai este necesară hrănirea cu carne de pui.
A. În capitolul .”Cu ce să hrănesc/ce pot da?” sunt explicate cele menționate mai sus.
Cunoaște-ți câinele!- „Cunoaște-ți câinele”-înseamnă să-ți observi câinle în timp ce mănâncă, cunoaște-i particularitățile și obiceiurile alimentare, etc. Urmărind modul în care mănâncă câinele, aflați cu ce îl puteți hrăni și cu ce nu. Nu contează cât de mult cunoști câinele, întotdeauna să fi atent în timp ce mănâncă. Oricând se poate întâmpla o problemă.
Cantitatea porției(hranei): Cât să-i dau? Hrănește corect în funcție de dimensiunea câinelui tău cu (bucăți de carne, animale de hrană) pentru a evita riscul de înec.
Se recomandă hrănirea câinelui cu bucăți de carne sau animale întregi care au cel puțin mărimea capului câinelui. Chiar și câinii cărora le place să mestece carnea, au tendința de a înghiți dintr-o dată carnea de dimensiuni mici.
Carne, oase și organe interne: cât să-i dau?. Fiecare animal (hrană) are: mușchi, oase, organe interne, țesut conjunctiv, piele, sânge, conținut gastric , etc. În general , putem spune că părțile comestibile ale animalelor de pradă alcătuiesc alimentația lupilor din sălbăticie în următoarele procente: 80-85% mușchi, grăsime, țesut, piele, inimă, plămâni..etc. 10-15% os mastecabil, 2,5-5% ficat, 2,5-5% alte organe interne.
La început se recomandă hrănirea cu următoarele procente:80%mușchi, 10%oase, 5%ficat, 5% alte organe. Cu cât te /vă familiarizați cu alimentația crudă, vei învăța și experimenta care dintre cele menționate mai sus produc un rezultat semnificativ la câinele tău și poți face schimbarea.
Cantitatea zilnică: ce cantitate să-i dau zilnic?
În meniul modelului Prey cantitatea de mâncare se dă în grame. La început vei avea nevoie de un cântar digital de bucătărie, pentru a măsura cantitățile de hrană. Cum te obișnuiești , nu vei mai avea nevoie de cântar.Când începi alimentația cu hrană crudă să ai în vedere administrarea unei cantități de mâncare care să fie 2% din masa ideală adultă al câinelui.
Procente standard de hrănire a câinilor adulți: 1,5% dacă câinele trebuie să slăbească, 2-3% pentru menținerea greutății corporale , 3,5% dacă câinele trebuie să se îngrașe. La anumiți câini, mai ales la câinii de talie mică sau la câini dresați pentru diferite activități se dă mai multă hrană, pentru a-și menține greutatea corporală. Anumiți câini necesită mai puțină mâncare. Pentru căței(pui): 2-3% din greutatea adultă ideală sau 10% din greutatea actuală a puiului, acest procent scade , cu înaintarea în vârstă a cățelului.
Cel mai important obiectiv al nostru este stilul sănătos de viață al câinelui, de aceea putem schimba alimentația lui dacă este nevoie. Dacă la atingere simți coastele câinelui tău și îi vezi spatele privindu-l de sus înseamnă că e slab. Dacă simți un surplus de grăsime la coaste trebuie să-i reduci cantitatea de mâncare cu 0, 25% și fii atent la rezultate. Dacă câinele are nevoie de câteva kilograme în plus, îi poți da cu 0,25% mai multă mâncare. Orice schimbare trebuie întrodusă în pași mici , dar nu uita că un câine e bine să fie mai slăbuț decât gras. Dacă oferi mai multă mâncare decât ar trebui câinele se poate îmbolnăvi de diaree .Este mai ușor să dai puțin mai multă mâncare dacă e vorba de scăderea greutății decât să reduci cantitatea de mâncare în cazul unui câine supraponderal. E valabil și în cazul cățeilor(puilor). E important ca puii să fie mai slăbuți și să crească în condiții sănătoase decât să fie grăsuți.
Frecvența alimentației: Cât de des să-i ofer mâncare? La pui , depinde de vârsta cățelului.Cu cât este mai mic puiul, cu atât are nevoie de mai multă mâncare :
· sub 4 luni: 4 mese
· 4-6 luni: 3 mese
· De la 6 luni până la 1 an: 2 mese
Dacă un pui are greutate corporală ideală dar nu termină mâncarea și pierde din greutate , trebuie întrodusă încă o masă sau mai multe. Mănăncă bine și are condiție bună dar are scaune moi sau diaree, trebuie introdusă una sau mai multe mese. Dacă nu termină mâncarea sau o refuză scoate o masă din meniu. Pentru câinii adulți sunt mai multe opțiuni. Modalitatea de alimentație depinde de tine și de câinele tău.
Putem opta între cele două metode și anume de a hrăni câinele o dată pe zi, „să oferim doze mari mai rar zilnic” (DMMRZ) și să oferim deodată mâncarea mai multor zile-„papi și odihnă”, deoarece astfel putem oferi câinelui mese provocatoare.
Esența metodei (DMMRZ) este următoarea:
· Un câine care mănâncă 2 mese pe zi, și anume o zi o singură masă, a doua zi 2 mese
· Un câine mânâncă într-o zi 3 porții la o masă, iar următoarea zi primește doar o cantitate normală de mâncare.
Metoda „papi și odihnă” înseamnă că animalul primește deodată mâncarea de pe mai multe zile.
Este necesar, dezvoltarea , mărirea cantitâților , până se ajunge la cantitatea țintă.În funcție de cantitatea mâncată se dau cantități mai mici de mâncare, până ajungi la ritmul normal de hrănire.
Acest lucru poate ajuta câinele să-și dezolte un autocontrol, ceea ce înseamnă că animalul va mânca doar până se va sătura , după care va pleca.( nu va consuma mâncare în exces)
Unde să-l hrănesc?
În modelul Prey câinele nu primește hrana pentru animale din comerț. Carne crudă, zeamă (de carne), bucăți de oase, grăsimi, etc. Așa ceva nu se poate desfășura pe un covor nou sau pe o podea frumoasă. Orice suprafață este adecvată, care poate fi ușor de curățat cu apă și săpun sau cu o soluție de hidrogen-peroxid.
Câinele poate mânca pe un prosop, un covor de baie, o perdea de duș, gresie, beton sau chiar în grădină.Deoarece carnea este umedă și se pot lipi lucruri mici de ea, nu este recomandat să dai câinelui mâncare în locuri cu mulci sau cu pietriș.
Organele interne:chiar sunt esențiale? Ele sunt necesare.În cazurile ideale ele reprezintă 10% din meniul animalului.(5 %-ficat și 5% alte organe).Încearcă să oferi câinelui tău , cât mai multe organe interne din diferite animale de pradă.Organe interne:creier, splină, ficat, rinichi, testicul, pancreas, timus și din toate organele excretoare sau organe care sunt mai „apoase”.
Alte organe:inimă, plămâni, pipota, uter, stomac, intestine,, piele, etc – tot ceea ce nu secretă, se dau sub formă de carne.
Legume, fructe și semințe:de ce nu oferim câinelui? Câinii și lupii sunt animale de pradă oportuniste. Acest lucru înseamnă că doar atunci se pot dezvolta și să se reproducă dacă mănâncă alte animale. Pot trăi și cu fructe, legume, semințe, iarbă, resturi putrezite, dar deoarece nu au molari, fălcile nu se pot deplasa pe direcția orizontală, astfel nu pot prelucra în mod corespunzător alimentele de natură vegetală. În contradicție cu mitul popular, lupii nu mănâncă conținutul stomacului al animalelor de pradă. Cei mai importanți cercetători au observat că, conținutul stomacului a fost consumat numai atunci când lupii au mănâncat tot animalul. În aceste cazuri prada este atât de mică , încât e mâncată întreagă.
În cazul rumegătoarelor sau a altor animale de pradă de mari dimensiuni situația este diferită: pe stomac se face o gaură în timp ce este smuls din cavitatea abdominală iar conținutul se scurge. Lupii golesc conținutul stomacului:vezi în cartea lui . L. David Mech (Lupii:comportament, ecologie și conservare-2003). Conținutul tractului gastro-intestinal este irelevant pentru lupi, dar pereții stomacului și intestinelor sunt consumate de aceștia și conținutul stomacului este împrăștiat .“
„Pentru a avea o creștere semnificativă și de a putea menține condiția optimă , lupii au nevoie de toate organele principale a animalelor ierbivore, exceptând plantele din tractul gastro-intestinal”.Uneori și lupii mănâncă plante(iarbă, boabe dulci) dar în cantități neglijabile.
Suplimente și vitamine:cum să le folosesc? Cei mai mulți câini sănătoși nu au nevoie de suplimente dacă sunt hrăniți după meniul modelului Prey. Pentru câinii care au probleme de sănătate, ar trebui consultați experții cu privire la administrarea de suplimente.
Uleiul de pește: Pentru orice câine care consumă carne din comerț este recomandat și necesar uleiul de pește (calitate superioară), ca și un supliment, deoarece conține Omega 3 ( acizi grași esențiali).
Animalele din comerț au fost crescute cu cereale. Astfel în aceste animale cantitatea de omega 3 este redusă iar omega 6 crescută. Acei câini care mânâncă animale crescute de iarbă sau animale sălbatice consumă carne cu un procentaj mai mare de omega3-6 naturală.
Suplimentele pentru articulații: Dieta modelului Prey conține părți cartilaginoase, țesuturi, astfel asigură glucozamina naturală și condroitina dar nu la nivel terapeutic.

Pulbere de collagen

Pulbere de macese

Pulbere de scoica verde
Dacă aveți nevoie sau vreți să sprijiniți articulațiile câinelui,atunci suplimentele sunt soluții mai optime decât creșterea părților cartilaginoase în dietă deoarece acesta din urmă ar avea ca și rezultat reducerea masei cărnoase. Cartilajele care fac parte din meniul regimului alimentar și pot fi amuzante și distractive la hrănire. Cuprind: trahee, esofag, picioare de păsări de curte și tendoane.
Vitamine: Administrarea de vitamine nu este necesară în cazul în care câinele este hrănit în mod variat și primește o cantitatea corespunzătoare de carne, oase și organe.
Echilibrarea dietei:Dieta modelului Prey este convenabilă atunci cînd dorim echilibrarea alimentației pe o săptămână sau o lună. Oasele și organele interne deși sunt indispensabile , nu le dăm câinelui în fiecare zi.
Totul se reduce la combinația de carne , oase și organe. Se recomandă hrănirea animalului cu diferite specii. Prin hrănirea cu multă carne de mamifere, diferite animale de pradă, respectiv combinarea corespunzătoare a procentului de carne, oase și organe, veți reuși asigurarea cantității optime de grăsimi, proteine, vitamine, săruri minerale și enzime pentru câine.
Câinele nu are nevoie de sursă completă și echilibrată de nutriție la fiecare masă. Corpul este construit în așa fel încât este capabil de a depozita substanțele nutritive esențiale atunci când dieta nu este tocmai echilibrată. Prin urmare,atât oamenii cât și câinii pot supraviețui chiar și cu o dieta de slabă calitate fără a avea tulburări grave de sănătate. Nici în zilele noastre nu există nicio informație sigură cu privire la interacțiunea dintre vitamine și minerale.
„Indispensabil“ înseamnă doar că organismul nu poate să producă acele vitamine sau minerale, astfel e necesar ca să adauge din elemente nutritive.
Există un tabel în Microsoft Excel , care poate fi accesat prin următorul link:
Trebuie introduse câteva date, tabelul indică cantitatea de mâncare necesară și se poate identifica profilul nutrițional al câinelui.
Folosind tabelul și studiind site-ul , poți compara dieta câinelui tău cu profilul nutrițional , iar dacă este necesar poți schimba meniul lui..
Calcularea dozelor: avem un câine de 20kg , iar doza lui zilnică este 2% din greutatea lui.
1.Procentul este tranformat în fracție: 2/100=0,02.Înmulțim greutatea ideală a câinelui cu valoarea de la punctul 1: 20*0,02=0,4 kg.Astfel vom afla întreaga cantitate de hrană pe zi , avem inclus și „răsplata”. Acum știm exact cantitatea zilnică de hrană (carne, oase, organe)dar cat sa dam din ele?
Pentru a face acest lucru vom avea nevoie de următoarele procente: 80-10-5-5. La început nu se calculează cu aceste procente. Începerea dietei cu alimente crude este descris în capitolul „Noțiuni de bază”. Deoarece dieta modelulul Prey nu trebuie echilibrată într-o zi, nu este important să dâm zilnic câinelui oase sau organe interne. Prin urmare, este mai ușor să calculăm pe o perioadă de șapte zile.
1.Înmulțim doza zilnică totală cu șapte: 0,4 kg * 7= 2,8 kg. Așa, veți obține întreaga cantitate de alimente pe care câinele consumă într-o săptămână.
2.Putem calcula necesarul de mușchi, grăsime și țesut raportând la proporțiile inițiale de 80% – 0.80 * 2.8 kg =2,24 kg.
3.Calculăm , necesarul de oase (10%): 0,10*2,8= 0,28 kg
4.Calculăm cantitatea de ficat ( 5%): 0,05 * 2,8 = 0,14 kg.
5.Cantitatea de alte organe este de 0,14kg (14 dkg).
Prin acestea , putem calcula cantitatea hranei a unui câine de 20kg , în cazul în care mănâncă 2 % din greutatea sa corporală.
Câinii care înghit greșit , înfulecă și nu mestecă mâncarea
Sfaturi pentru alimentația lor
Acei câini, care înghit mâncare întreagă , fără a le mesteca reprezintă o provocare serioasă pentru proprietarii care alimentează animalele cu mâncare crudă. Foarte mulți câini care au fost hrăniți cu mâncare pentru animale, nu reușesc să mestece în mod corespunzător hrana deoarece nu au fost obișnuiți să mestece hrana. Câinii nu au molarii potriviți pentru măcinare, maxilarul inferior nu este capabil de mișcare laterală, astfel înghit hrana în întregime. Unii câini înfulecă mâncarea deoarece cred că sunt în concurență cu alte animale pentru hrana din gospodărie, sau doresc să fie primii care au terminat de mâncat cu scopul de a fura hrana celorlalți.
În astfel de cazuri trebuie hrănite animalele, astfel încât acestea să nu se vadă unul pe altul, dar să fie monitorizate. Dacă separarea nu este posibilă, le puteți hrăni în momente diferite într-o cameră liniștită astfel putem evita concurența pentru hrană.
Unii câini încearcă să ia mâncarea de pe loc atunci când bucata de mâncare este prea mare pentru a o înghiți rapid ori au primit deja porția zilnică și cred că vrei să iei înapoi restul. Acești câini trebuie să fie hrăniți într-un loc de unde nu pot fugi sau să se ascundă. Acest lucru poate fi rezolvat, dacă hrănești câinele într-un spațiu închis, unde nu se poate ascunde în spatele sau sub mobilier. În cazul în care câinele tău se încadrează într-una dintre grupele descrise anterior, trebuie să încercați următoarele:
· Oferă câinelui tău o bucată mai mare de hrană decât capul lui, astfel câinele va trebui să mestece hrana.
· Hrănește câinele tău cu alimente congelate sau parțial înghețate, astfel încât să petreacă mai mult timp mestecând hrana.Prin această metodă îl poți învăța să mestece mâncarea.
· Hrănește-l cu alimente mai tari cum ar fi coastele sau capul.Taie în bucăți mâncarea, o lași în congelator și poate fi apoi servită câinelui .
· Bucățile rămase pot fi recongelate.
· Congelează alimentele pe o suprafață plană (tigaie etc.) și poți să i-o servești astfel.
· Păstrați mâncarea, până câinele învață să mănânce bine.
· La unii câini pot apărea dificultăți de mestecare și înghițire, la altele acestea sunt binevenite.
· Încearcă să-ți cunoști câinele!
Luarea hranei: cum să iei mâncarea de la el în siguranță, cu evitarea problemelor?
Atunci când hrănești câinele cu o porție, care este mai mare decât masa respectivă , trebuie să fi în stare să iei de la el surplusul.E important să știi că dacă pânâ atunci câinele renunța mai ușor la hrană, în cazul alimentelor crude câinele nu renunță atât de ușor. Carnea crudă este foarte apreciată în rândul câinilor.Pentru a putea lua mâncarea câinelui în condiții de siguranță și fără a provoca o senzație de pierdere , e mai bine să oferi ceva în schimb.
Puteți oferi o recompensă sau o bucată de carne pe care o place cu adevărat câinele iar aceste schimburi să fie nu numai în timpul meselor zilnice. Câinele tău trebuie să știe că, atunci când renunță la mâncare, va primi ceva mai bun.
Restul de carne și recongelarea cărnii: Ce să facem cu resturile ?
În cazul în care avem o cantitate mai mare de resturi și vrem să le oferim în condiții de siguranță mai târziu,putem să le punem în congelator până la masa următoare. Putem congela pentru o hrănire ulterioară. Putem re-congela carnea de mai multe ori , dacă nu a stat foarte mult în căldură sau nu s-a deteriorat.
Singurul motiv pentru care oamenii nu mănâncă carne recongelată este că nu le plac schimbările în culoarea și aroma cărnii. Câinii nu sunt interesați de aceste schimbări. Adesea se cumpără carne congelată , care se decongelează parțial sau total și după mărunțire se poate recongela. Dacă nu ai o cantitate suficientă de carne , poți curăța carnea de pe oase și poți face o piftie pentru câine ca și recompensă sau să-i oferi la o masă fără oase. O poți congela cu alte bucăți și oferi câinelui mai târziu.
Programul de hrănire și vărsăturile cu( bilă) la câini
Câinii digeră mai bine și mai rapid mâncarea crudă decât mâncarea pentru câini, astfel unii câini pot prezenta vărsături cu bilă , dacă stomacul este gol. Aceasta înseamnă câ animalul a vomitat bilă. Acest lucru se întâmplă de obicei, atunci când câinele este alimentat după un program. Când se apropie de ora obișnuită de hrănire, sau masa e întârziată, organismul așteaptă hrana și se produce voma. Pentru a preveni acest lucru,câinele trebuie să fie hrănit în mod neregulat. De exemplu, în loc să fie hrănit zilnic de la 17:30 până la 18:00 se poate hrăni de la 17:00 la 20:00. Dacă în continuare observăm vărsături,sau programul nu permite putem da câinelui un prânz sau o mică gustare înainte de culcare. În cazul în care nici acesta nu funcționează, putem oferi o gustare câinelui între mese.
Scaun : Pe lângă hrănirea crudă, scaunul câinelui este solid, de dimensiune mică, fără miros și se usucă rapid. La inceput scaunul poate fi mai moale, cu textură și culoare diferită. Uneori câinii au probleme în digestia alimentelor crude pentru animale, de aceea este nevoie de un timp de acomodare .Unii câini la început nu au scaune. Poate apărea diarea, dar cu anumite modificări în alimentație se poate rezolva problema.În cazul în care în scaun observăm sânge roșu aprins, este un semn că intestinul este foarte iritat, mai ales în cazul în care câinele are diaree , poate indica faptul că un scaun mai tare a forțat tractul digestiv. Dacă scaune moi apar la început, efectuați următoarele:
· Încearcă să reduci pielea sau grăsimea , mai alesc dacă scaunul este mucoid(muci).
· În cazul în care scaunul redevine normal în câteva zile ,se poate lăsa pe carne un pic mai mult de piele și / sau grăsime.
· Poți oferi câinelui mai multe oase.Dacă scaunul este normal pentru câteva zile, se reduce cantitate de oase.
· Trebuie redusă din porția de la o masă. Fii atent câtă recompensă primește câinele.
În cazul în care la introducerea unei noi proteine sau organe apare diareea, dăm acele alimente care au rezultat scaune corespunzaătoare până când se va stabiliza .
Încearcă să adaugi noutăți la alimentația obișnuită , mărind cantitatea în mod treptat. Monitorizarea scaunului este foarte importantă în dieta cu alimente crude.
· Acele scaune care sunt tari, albe sau staminate relevă faptul că animalul a primit prea multe oase.
· Scaunele moi înseamnă că, animalul a primit prea puține oase, prea multe organe interne și a mâncat mai mult decât trebuia.
· Scaunele moi și mucoide semnifică faptul că mâncarea era prea grasă.Dacă cunoști interacțiunea dintre oase, carne, grăsime, organe poți preveni suprizele neplăcute. De exemplu, dacă știți că masa următoare ar trebui să fie cu oase , dar numai carne dezosată aveți acasă, atunci știți că scaunul următor va fi moale și, prin urmare mesele ulterioare trebuie să conțină oase. Pot fi diferențe în hrănirea câinelui: ce animale oferi, în ce cantitate , și ce organe ?. De exemplu, dacă hrana este pui, scaunul poate fi galben sau portocaliu. În cazul în care câinele primește mai mult ficat, scaunul va fi de o culoare mai închisă. În concluzie, putem spune că carnea de culoare mai inchisă rezultă un scaun mai inchis la culoare.
Consumul -Necesitatea de apă
În timp ce carnea conține în mare parte apă, alimentele pentru câini au un conținut scăzut de umiditate Acest lucru înseamnă că foarte mulți câini beau mult mai puțină apă, în dieta cu alimente crude. Ca urmare, unii câini nu beau apă suficientă. În cazul în care câinele tău bea prea puțină apă, puteți:
· Puteti cumpăra o fântână pentru câini. Apa curgătoare stârnește atenția multor animale.
· Pune mâncarea câinelui într-un vas cu apă , înainte să i-l dai. Aceasta va oferi un gust aparte apei . Când hrănești câinele așează , bolul cu apă lângă el .Cu un pic de supă de carne sau alte arome putem dezvolta interesul câinelui pentru apă.
Bacteriile:
Câinele tău devine mult mai bolnav datorită bacteriilor sau a mucegaiului din hrana pentru animale, decât din cauza cărnii de calitate superioară consumate de oameni.. Tipurile de amidon, grăsimi, zaharuri pe care le găsim în alimentele pentru câini, favorizează ,înmulțirea bacteriilor și sunt mai nocive decât proteinele din carnea crudă. Bacteriile din carnea crudă pot îmbolnăvi câinele, dacă sistemul lor imunitar este slăbit sau dacă câinele are o boală nediagnosticată.
Orice modificare din dietă, chiar și schimbarea a două tipuri de mâncare pentru animale pot provoca astfel de probleme ascunse. Mulți medici veterinari nu sunt familiarizați cu o astfel de hrănire , uneori afirmând că mâncarea crudă ar fi cauza problemelor dar de fapt problema a existat și în trecut. În saliva câinilor se poate găsi enzima lizozimă care distruge bacteriile nocive.
Canelele de aprovizionare la câini sunt scurte astfel că alimentele și bacteriile trec rapid prin ele si nu au timp de înmulțire. PH-ul tractului gastro-intestinal, inhibă creșterea bacteriilor. Rețineți: Câinii sunt capabili să se curețe atât pe ei cât și pe alte animale cu limba lor , ei pot mânca lucruri putrede și fecale fără să se îmbolnăvească. Toți câinii, chiar și cei crescuți cu hrană pentru animale elimină prin fecale bacterii și salmonella.
Acest lucru demonstrează următorul aspect: câinii chiar dacă consumă alimente care conțin bacterii, nu se îmbolnăvesc. Microbi găsim peste tot! Expunerea la bacterii este o condiție esențială pentru a dezvolta un sistem imunitar sănătos. O mulțime de oameni cu imunodeficiențe hrănesc câinele prin mâncare crudă fără a se îmbolnăvi. Pentru a se reduce riscul de expunere, ar trebui să fie respectate următoarele reguli:
· Spălați-vă pe mâini după ce ați adunat excrementele câinelui!
· Spălați-vă pe mâini după ce ați pregătit mâncarea pentru câine.
· Curățați tejgheaua și locul de hrănire cu săpun simplu sau cu acid acetic și apă 1: 1, 1 amestec de peroxid sau apă și hidrogen1: 1.
· După fiecare masă se spală bine bolul câinelui.
· Se spală în fiecare zi și fiecare masă bolul cu apă, mai ales dacă ați pus și carne crudă în ea.
Paraziții
Carnea destinată consumului uman nu reprezintă nicio amenințare din perspectiva paraziților.Dacă oferi câinelui tău animal sălbatic, sau carne care nu a fost monitorizată este foarte important să verifici.Dacă carnea și-a schimbat culoarea și are un miros urât nu-i da câinelui .Congelează măcar 2săptămâni, astfel pot fi distruse majoritatea paraziților.De exemplu tenia poate fi distrusă doar dupa o lună de congelare.
Medicii veterinari: cunosc problemele de sănătate, care pot fi cauzate de combinarea incorectă a dietei , motiv pentru care se opun vehement.
La cele mai multe facultăți de medicină veterinară , studenții primesc foarte puține informații despre nutriția animalelor deoarece alte informații sunt considerate a fi mai importante.În multe locuri firmele care produc hrană pentru animale organizează cursuri pe această temă.Astfel un medic veterinar are atâtea informații despre hrănirea câinelui cât un proprietar bine informat.Cei mai mulți medici veterinari nu cunosc dietele pregătite acasă, mai ales dietele cu alimente crude.Medicii veterinari susțin că , nu sunt destule cercetări privind efectele fiziologice ale dietei cu alimente crude, motiv pentru care nu sunt de acord cu acest tip de hrănire.Dar cine trebuie să finanțeze cercetările din acest domeniu?
Industria producătoare de hrană pentru animale , care are un profit de milioane de dolari , nu sprijină o astfel de cercetare, doar în cazul în care ar exista produse de mai bună calitate decât ale lor.
Veterinarii afirmă că oasele pot afecta în mod negativ dinții chiar să fie fatele pentru câinele nostru.
În capitolul „Oase” găsim informații cu privire la hrănirea sănătoasă a oaselor.Acei veterinari care susțin dieta cu alimente crude, afirmă faptul că putem oferi câinelui legume și fructe sau vitamine pentru echilibrare. Lupii sunt animale de pradă oportuniste , nu și omnivore. Toți câini, chiar și rasa Chihuahua sunt niște lupi domesticiți. ADN-urile câinilor și a lupilor au o compatibilitate de 99,8%.
Nici câinii nu au nevoie de o dietă diferențiată.Câinii sunt animale de pradă oportuniste. Veterinarii consideră dieta cu alimente crude un moft trecător, dar de fapt hrana pentru animale sunt dintr-o generație mai nouă.
Prima hrană uscată a fost produsă în anul 1860 , dar până în anul 1930 nu a fost disponibilă pe o scară largă . Când morile și companiile de cereale au descoperit că hrana pentru animale ar putea fi o soluție bună pentru acele produse care nu sunt potrivite consumului uman.
Dacă ai râspuns la toate întrebările veterinarului și îl asiguri de această dietă sigură și echilibrată , va trebui să accepte. Dacă nu acceptă și refuză este recomandat să cauți un alt medic veterinar. În zilele noastre găsim multe universități care se ocupă cu studiul hrănirii animalelor.
Hrana pentru animale și problemele de sănătate.
De când dieta cu hrana pentru animale a devenit atât de populară , pot fi mai des diagnosticate anumite boli și probleme de sănătate. Unele dintre următoarele boli nu sunt considerate a fi probleme majore sau nu au fost diagnosticate înaintea alimentării cu hrană pentru câini. Acestea ar fi: Cancer, diabet-, alergia alimentară,displazia de șold, probleme renale, probleme hepatice, probleme pancreatice, probleme dentare(tartru), boli ale pielii.Creșterea frecvenței bolilor se datorează pe de o parte datorită creșterii numărului de proprietari pe de altă parte dezvoltării technologiei privind diagnoza.La creșterea numărului de boli au contribuit și crescătorii de animale, dar nu putem neglija nici dieta. Cercetările privind bolile au evidențiat legătura puternică între dietă și multe boli „generale“, iar acest lucru se observă și în cazul câinilor.
Beneficiile unei diete cu alimente crude sunt:
· respirație curată și proaspătă
· dinți curați și albi
· mai multă energie și scade hiperactivitatea
· păr mai strălucitor și mai mătăsos
· dispare mirosul de câine
· un corp mai musculos
· reducerea scărpinării
· o greutate corporală corespunzătoare
· îmbunătățirea stării de sănătate
· scaune mai puțin mirositoare
· un sistem imunitar mai puternic
Riscurile dietei: Orice dietă prezintă riscuri indiferent de hrana oferită câinelui tău.
Agresivitate: Carnea crudă dezvoltă agresivitatea câinilor? Carnea crudă pentru câine are o valoare foarte importantă , de aceea o apără cu orice preț. Acest aspect trebuie tratat ca și celelalte.
Infecțiile cu bacterii:De obicei sunt afectați câini bolnavi sau cu un sistem imunitar scăzut. La fel sunt expuși și câinii care mănâncă hrană pentru animale.
Probleme de sufocare/înghițire
Cauza principală ar fi bucata prea mică de mâncare oferită câinelui. Acei câini care nu au învățat să mestece, sunt mai expuși acestui pericol, dar, din fericire pot fi învățați cum să mestece mâncarea. Câinii pot înghiți și altele : hrană pentru animale, pietre, apă, mingi de mici dimensiuni, obiecte sintetice pentru mestecat chiar și propria salivă. De fiecare dată când mănâncă câinele tău și auzi un răsunet „Hork“ înseamnă că s-a blocat mâncarea. Fiecare obiect în gura câinelui prezintă riscul unei sufocări.
Constipația: Putem vorbi de constipație atunci când animalul primește prea multe oase. Prin reducerea cantității de oase putem ameliora constipația. Hrana pentru câini poate provoca constipație.
Perforația și obstrucția intestinală:
Este posibil, dar a apărut un articol în ziarul Asociației Veterinarilor Americani în care s-a spus: „Frecvența reală a complicațiilor datorate dietei cu oase crude nu este cunoscută” (Freeman, LM și KE Micher Evaluarea dietelor cu alimente crude pentru câini JAVMA 218 (5): … 705 -709).Cele mai frecvente perforații intestinale găsim în cazul câinilor hrăniți cu oase fierte. Mai pot cauza perforații : cuțite, bastoane, iarba, acele, și oasele de pește. Printre cauzele obstrucției intestinale putem enumera:mingea de tenis, șosetele sau alte articole de îmbrăcăminte, jucării, oase plastice, curele, jucării pentru dentiție.
Pancreatita acută:
Pancreatita acută întâlnim în cazul câinilor care sunt crescuți cu hrană pentru animale , dar pot fi evidențiate aceste simptome și în cazul în care consumă carne mai grasă. Deseori apare și atunci când animalul înghite o cantitate mare de ulei.Un câine sănătos nu prezintă dificultăți privind dieta cu mâncare crudă.
Paraziții:
Dacă cumpărăm carne din comerț , atunci nu trebuie să ne facem griji , chiar și în cazul cărnii sălbatice dacă măsurile de igienă au fost respectate.
Oasele:
Nu-i da niciodată câinelui oase fierte! Oasele fierte pot fi periculoase și fatale pentru câinele tău. Când vorbim despre oase fierte, atunci vom include și oasele afumate, uscate sau prefierte. Prin fierbere oasele devin mai fragile, ceea ce înseamnă că ele se rupe în bucăți mici și periculoase.. În plus , prin gătit oasele se degradează foarte mult și își pierd digestibilitatea. Oasele nedigerate corespunzător se pot bloca în intestine,iar oasele rupte pot provoca perforații la nivelul tractului gastro-intestinal.
Oasele comestibile:
Oasele comestibile sunt esențiale în dieta modelului Prey. Prin ele se poate echilibra numărul și consistența scaunelor, și reprezintă o importantă sursă nutritivă de calciu și fosfor. Aceste oase sunt acoperite de un strat gros de carne, ceea ce face ca oasele să fie mai moi și mai ușor de mestecat.
Putem găsi oase la următoare animale: Păsări de curte, iepuri , caprine , ovine , viței, porci, rozătoare. De câinele tău depinde cu ce tipuri de oase poți să-l hrănești. Unii câini mestecă mai ușor oase din piciorul unui miel, în timp ce alții se luptă cu piciorul unui curcan. Unii câini încearcă să mănânce deodată coastele de vită, alții selectează oasele comestibile, iar pe cele necomestibile le lasă. Față de oasele fierte , cele crude sunt mai flexibile se rup mai rar și pot fi digerate în totalitate. Desigur și oasele crude pot cauza probleme, cum ar fi perforare , sufocare, fracturi dentare, etc, dar se poate întâmpla și când oasele nu au fost oferite în mod corespunzător, de exemplu , s-au dat câinelui bucăți prea mici sau cu prea puțină carne.
Oase foarte tari sau „oase pentru distracție”: Aceste oase sunt prea tari, iar materialul este prea gros pentru a putea fi mâncat.. Aceste oase sunt considerate oase cu măduvă.Aceste oase pot provoca rupturi dentare, perforații și obstrucții intestinale.Cu toate acestea, prejudiciul cauzat nu este vizibil la început.
Chiar dacă acestea reprezintă o amenințare ,multe companii care produc hrană pentru animale le fac publicitate ca fiind cele mai bune tratamente de curățare a dinților pentru câini. Oasele respective pot fi cumpărate atât din diferite magazine cât și din măcelării , curățate aproape în totalitate. Numai atunci să-i dai astfel de oase câinelui tău dacă pe oase este multă carne și câinele nu dorește să mănânce oasele.
Regulile unei hrăniri sănătoase:
În continuare puteți citi regulile de bază a hrănirii cu oase. Pe măsură ce vei cunoaște mai bine obiceiurile alimentare al căinelui tău, vei învăța cu ce poți să-l hrănești și cu ce nu.
Ce trebuie să faci?
· Uită-te la câinele tău în timp ce mănâncă, chiar dacă este un câine experimentat.
· Hrănește-l cu oase , care au multă carne
· Oferă-i carne în bucăți mai mari ca să previi înghițirea alimentelor fără a fi mestecate.
· Învață manevra Heimlich pentru câini dacă prin familiarizarea cu această manevră te simți în siguranță.
· Amintește-ți că moartea multor câini a fost cauzată mai mult de înghițirea greșită a hranei din comerț sau a mingii decât de înghițirea incorectă a unei bucăți carne sau oase crude.
Ce să nu faci?
· Nu-i da câinelui tău oasele (de sprijin) a animelelor ierbivore
· Nu-i da oase goale sau pe care există puțină carne.
· Nu-i da oase tăiate, sau care au capete ascuțite sau încrețite, nici chiar în cazul în care au o mulțime de carne pe ele. Ele sunt foarte periculoase.
· Nu –i da câinelui tău prea multe oase , deoarece acestea pot provoca constipație.
· Observă-i scaunele!
· Nu-i oferi oase afumate sau fierte, chiar dacă au o mulțime de carne pe ele.
· Nu-i da câinelui tău bucăți prea mici de carne ,pentru că astfel va încerca , să înghită deodată.!
Ce să faci când câinele tău mănâncă și cade în fața lui un os fără carne dar comestibil ? Urmărește regula „Îmi cunosc câinele“ ! În cazul în care osul nu este ciobit, rupt și nu are părți ascuțite sau ești convins de faptul că ,poate fi mâncat în condiții de siguranță , lasă-l, să mănânce. În caz contrar, să arunci osul.
Îl pot hrăni?
Urșii:Urșii pot fi purtătorii unui tip de trichineloză, care este foarte rezistent la frig. În cazul în care hrănești câinele tău cu carne crudă de urs , poți să o faci doar în cazul în care carnea a fost congelată o perioadă lungă de timp.Cu cât habitatul ursului a fost într-un loc mai rece, cu atât timpul de congelare a cârnii va fi mai mare. De obicei, se recomandă fierberea cărnii.
Creierul, globul ocular și coloana vertebrală: Creierul contine glande secretoare este comestibil , la fel ca și globii oculari pot fi date ca și organe interne.
Bolile prionice:
Hrănirea câinelui cu diferite organe (creier, ochii și măduva spinării ) este destul de periculoasă deoarece există riscul contactării unor proteine infecțioase care pot cauza boli prionice.
Bolile prionice sau encefalopatiile spongiforme sunt tulburările degenerative ale sistemului nervos central , care sunt fatale și afectează atât oamenii cât și diferite specii de mamifere. Apar mai rar, au o perioadă de incubație lungă dar provoacă moartea.Infecția apare în creier, ochi și în măduva spinării de unde se răspândește. Astfel țesutul infectat afectează țesuturile care sunt în contact cu ele.Se poate contacta boala, în cazul în care se mănâncă din organele infectate.
Nici prin înghețare și nici prin gătire nu se pot ucide prionii care cauzează infecția. Următoarele animale : iepurii (2003), rasele canine(2008), și caii (2010)sunt rezistenți față de această boală.Nu este evidențiată boala nici în cazul porcilor.
Bolile prionice la animale:- Encefalopatia spongiformă bovină (ESB) afectează bovinele. Boala cronică cașectizantă (BCC) este originară din America de Nord și afectează cerbii sălbatici. Scrapia este o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă și fatală a ovinelor și caprinelor, produsă de un agent transmisibil nonconvențional din grupul prionilor.Encefalopatia afectează și nurcile care sunt crescute în ferme, pisicile și mai rar mamiferele cu copite.
După scandalul din 2003, USDA a pus restricții la următoarele importuri de organe : la bovine de 30 de luni sau mai mari(craniu, creier), Trigeminal Ganglia (ochi, coloană, măduva spinării).La toate bovinele indiferent de vârstă (intestin subțire, amigdale) .Acele organe care sunt monitorizate de câtre USDA , nu prezintă pericole.WHO nu oferă dovezi clare cu privire la posibilitatea infectării a omului cu CWD.De aceea trebuie evitată carnea de cerb sălbatic.
Care este importanța? Dacă aceste organe provin din surse sigure putem să i le oferim câinelui nostru.În cazul cărnii de cerb sălbatic trebuie să cerem sprijinul unui birou cu scopul de a preveni anumite situații periculoase.
Prădătorii: În sălbăticie, prădătorii atacă și ucid alți prădători, nu le mânăncă doar dacă le este foame. Prin urmare, principiul general ar fi de ghidare: dacă prădătorul are dinți evitați carnea lor.
Carnea tratată: Cea tratată cu sodiu sau cu „zeamă de carne “ poate provoca diaree.În această categorie putem include:carnea de pasăre (de curte), de miel și carnea de porc. Unii producători au reușit să trateze deja carnea de la bovine.Carnea conține sodiu, cantitatea poate varia în funcție de specie, chiar și în cadrul unei specii unice. Următoarea listă descrie diferitele tipuri de carne și conținutul de sodiu: 58 mg-antilopul, 58 mg –bovine, 67 mg – beefallo, 79 mg – cerb : 65 mg – pui: 58 mg – rață de casă: 71 mg – rață sălbatică:, 66 mg – capră: 76mg calul, castor58mg,bivol-88mg, ,veverița 71mg..
Dacă doriți să aflați conținutul de sodiu al unei bucăți de carne , acest lucru se poate face prin baza de date USDA National Nutrient accesând: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/list. Când câinele tău va fi familiarizat cu carnea crudă , îi poți oferi și carne tratată , dar să nu fie în cantitate mare.
Carnea alterată:Poți oferi câinelui tău carne alterată și expirată dar este alegerea ta. Unele rase , îngroapă carnea proaspătă, ca peste câteva zile să o mânânce.Dacă carnea miroase, spal-o cu apă pentru ca mirosul să dispară,Unii spală carnea cu săpun pentru a scăpa de mirosul urât, în acest caz este necesar spălarea cârnii pentru a nu rămâne săpun pe ea. Nu da câinelui tău alimente mucegăite.
Peștele : Putem da câinelui pește întreg , cu oase. Unii curăță peștele de aripioare și de coadă. Peștele gras de mare conține un nivel mare de acizi grași Omega 3. Cu toate că peștii cum ar fi tonul, macroul, rechinul, peștele-spadă, bibanul sunt bogați în acizi grași Omega 3, e recomandat să nu facă parte integrantă a dietei , deoarece în acestea se acumuleaza compuși nocivi (mercur, PCB-uri). Somnul și tilapia conține o mulțime de acizi grași omega-6, care nu sunt dorite în dietă.
Dintre peștii de apă dulce păstrăvul conține cei mai mulți acizi grași omega-3. Pentru a oferi câinelui anumite tipuri de pește sunt necesare unele măsuri speciale.
Cârligele și momeala:
Peștii pescuți frecvent înghit momeala și cârligul. Pentru a le recupera aceștia trebuie sacrificați. Cârligul respectiv momeala rămân în peștii mai mici care au fost aruncați, sau când se rupe firul și peștele scapă în apă . Peștele poate supraviețui cu aceste obiecte în tubul digestiv, de aceea trebuie să fii precaut atunci când oferi câinelui tău pește întreg care nu a fost curățat în totalitate.
Otrăvirea cu somon pe coasta de nord a Oceanului Pacific:( (Pacific Northwest, USA)
Somonul, păstrăvul , chișcarul, sculpinul , Shiner redside, scrumbia, sturionul care trăiesc în căile navigabile de pe teritoriul Pacificului de Nord-Vest pot provoca intoxicații. Aceste intoxicații sunt cauzate de parazitul care poartă numele de salmincola Nanophytus. Acest parazit în sine nu este periculos ,dar și el poate fi infectat de așa numitul Neorickettsia Helminthoeca. Această boală poate fi fatală dacă nu este tratată la timp. Simptomele bolii sunt: vărsăturile, lipsa poftei de mâncare, temperatură, diaree, slăbiciune, umflarea ganglionilor limfatici, deshidratare. Pentru ca agentul patogen și parazitul să dispară este nevoie de două săptămăni de congelare profundă.
Otrăvirea cu macrou: Este cauzată de histamină care apare după câteva ore de la masă, și apare ca o reacție alergică. Sunt afectați peștii cum ar fi: tonul, macroul , tonul dungat, bonito, peștele mahi mahi, marlinul , escolarul.Poate fi cauzat de răcirea inadecvată a cărnii crude , otrava afectează atât peștele fiert cât și pe cele conservate.Se poate preveni prin răcirea rapidă a cărnii (pește) fără a lăsa un timp mai îndelungat la temperatura camerei. Pentru prevenire, putem oferi câinelui peștele congelat sau semicongelat. Întotdeauna există un pericol dacă proprietarul câinelui nu l-a pescuit în condiții optime.
Peștele din crescătorii: Peștii din crescătorii sunt hrăniți des cu alimente contaminate, ca urmare conțin mai multă otravă decât cele din sălbăticie.
Carnea degerată. – http://en.wikipedia.org/wiki/Freezer_burn- Se poate da câinelui până se dezgheață în totalitate și nu se deteriorează. Poate fi mâncat, nu este periculos.
Carnea congelată:
Atât carnea cât și organele semicongelate /congelate în totalitate pot constitui hrană pentru câini. Unii câini mănâncă organe interioare, animale de pradă printre acestea numărându-se și peștele. Acest fapt se datorează texturii cărnii. Carnea congelată necesită un timp mai lung de mestecare, astfel contribuie la curățarea dinților. Cu toate acestea, unii câini au dificultăți în mestecarea măncărurilor care nu sunt dezghețate în totalitate. Cu toate că această problemă este rară totuși evidențiază anumite afecțiuni dentare ascunse , iar câinii care mestecă mai rapid și mai tare își pot rupe dinții. Există câini care devin frustrați datorită mestecării mai greoaie, astfel înghit bucata dintr-o dată, pot apărea vărsături dacă alimentele nu au fost corect poziționate în stomac. Observă comportamentul câinelui și în funcție de el îi poți sau nu oferi carne congelată.
Carnea tocată și carnea tăiată în bucăți
Importanța modelului Prey constă în alimentarea câinilor cu bucăți întregi de carne și / sau animale de pradă. Astfel, nu se recomandă carnea tocată sau tăiată în bucăți să fie parte esențială a unui regim alimentar în cazul unui câine sănătos. O astfel de carne nu stimulează mental câinele, nu prezintă avantajul curățării dinților. Acest lucru nu înseamnă că trebuie evitată în totalitate.
În continuare prezint câteva aspecte pentru care câinii pot fi hrăniți cu astfel de mâncare:
· Au un preț accesibil (uneori o putem primi și gratuit)
· Nu putem oferi pentru hrană o gamă variată de animale în bucăți mari sau întregi
· Anumite cauze medicale: lipsa dinților, probleme severe cu dinții sau cu maxilarul
· Probleme în digestia hranei
În cazul în care întâlnim refuzul unui organ sau al unui medicament , putem ascunde acesta într-o bucată de carne tocată.
Riscurile hrănirii cu carne tocată – conțin mai multe bacterii respectiv procesul de măcinare favorizează răspândirea lor. În unele locuri pentru a preveni răspândirea bacteriilor și de a menține o culoare potrivită se adaugă o cantitate mică de înălbitor la carnea tocată. Prin fierbere înălbitorul se evaporă din carne, motiv pentru care e indicat să evităm hrănirea câinelui cu astfel de carne. Acasă putem toca doar oasele moi (de pui), timpul de lucru este destul de mare , iar prin tocare anumite substanțe nutritive și minerale încep să se degradeze.Un astfel de exemplu ar fi cazul Taurinei.
Caii și alte animale „directe” din fermă
Uneori animalele pot fi obținute direct de la fermă. Acestea pot fi bolnave, rănite, decedate în mod neașteptat sau ucise. Nu este indicat administrarea de antibiotice, hrănirea cu hormoni a animalelor care vor constitui hrană pentru câini. Este bine ca aceste aspecte să fie verificate. Nu oferi câinelui tău animale care au fost tratate cu medicamente cu puțin timp înainte de a muri / sacrificare . Nu oferi animale care au fost tratate cu anumite medicamente mai speciale sau au murit din cauze necunoscute. Cu animale tinere și foarte tinere nu sunt probleme. Dacă după procesare carnea are un miros urât sau o culoare aparte nu o oferi câinelui tău.
Mamifere marsupiale: pot fi oferite ca și hrană
Carne veche: Până când nu este dezghețată și deteriorată , poate fi oferită ca și hrană. Carnea depozitată în condiții optime poate fi dată chiar și decenii.
Păsări de curte, păsări de apă și oul
Fiecare pasăre poate fi oferită ca și hrană atât timp cât nu este prea mică pentru câinele tău.
Oasele unor păsări mai mari pot fi consumate doar de anumiți câini. Păsările pot fi servite cu capul și picioarele cu sau fără pene. Oul crud poate fi consumat în totalitate. Coaja oului nu este digerată în totalitate de aceea poate fi recunoscută în scaun. Cojile de ouă conțin calciu, iar zdrobită reprezintă o sursă importantă de calciu pentru câine.
Ratonul: Dacă din întâmplare te-ai întâlni cu el, evită oferirea ca și hrană deoarece este purtătorul unor paraziți periculoși atât pentru tine cât și pentru câine.
Animalele accidentate: Verifică reglementările locale privind animalele accidentate.Unde este legal se poate congela pe o lună de zile oasele animalelor. Dacă animalul a fost lovit recent se poate da fără nici o problemă.
Cochilii și alte fructe de mare: crabii prea mici, racii, scoicile, stridiile, anghilele pot fi oferite ca și hrană dar unii câini sunt alergici la ele. Cochiliile trebuie tratate ca niște oase.
Prada totală : Este vorba de un animal care nu a fost tâiat în bucăți cu intestine sau fără. Poate fi curățat de solzi, de pene sau jupuit . Craniul poate fi mâncat de câtre câine dacă nu este foarte tare. În cazul hrănirii cu un animal întreg amintește-ți regula „Cunoaște-ți câinele!“ (pradă de dimensiune potrivită, oase care pot fi mâncate în condiții de siguranță)
Pradă întreagă congelată
Dacă câinele tău este familiarizat cu carnea congelată, atunci îi poți oferi în varianta menționată sau semicongelată.
Mistrețul
Mistrețul poate fi purtătorul unui parazit care este foarte rezistent la frig. Prin urmare, carnea poate fi oferită la câini numai după o perioadă foarte lungă de congelare. Dar se recomandă fierberea prelungită și să nu oferim câinelui varianta crudă.
Prada împușcată
Teoretic poate fi consumată și proaspătă dar este recomandat congelarea măcar 24 de ore pentru a scăpa de paraziți. Ca să fim siguri de eliminarea paraziților este nevoie de 2 săptămâni de congelare. Verifică prada împușcată înainte de a o servi câinelui. Verifică prezența gloanțelor sau a alicelor. Verifică starea organelor interne. Dacă culoarea nu este corespunzătoare atunci nu-i da. Este importantă verificarea căpușelor , deoarece acestea pot provoca infecții chiar și moarte. Încearcă să îndepărtezi căpușele ori individual ori prin jupuire. Dacă prada este plină de câpușe să renunțăm la oferirea ei ca și hrană.
Rozătoarele sălbatice și iepurii
Rozătoarele sălbatice cum ar fi: șoarecele, veverița, șobolanul , iepurii etc. pot fi infectați cu paraziți, de exemplu Teniile , astfel pot fi purtători de boli. Prin urmare, întotdeauna trebuie verificate înainte de hrănire. Uită-te și la organele lor interne. Dacă nu-ți place culoarea cărnii mai bine o arunci. Înainte de a oferi câinelui tău ține-o în congelator măcar o lună.
Succes!
Înainte de a începe dieta trebuie să-ți găsești resursele, vezi câte organe poți cumpăra dintr-un loc!- în piețe găsim mai multe tipuri de carne-vezi măcelăriile sau procesatorii de carne pentru prețuri mai reduse, poți discuta cu vânători dacă au carne congelată sau cu diferiți vecini care au carne congelată de care ar dori să scape, putem verifica anunțurile sau reducerile din diferite hipermarketuri.
Pregătirea și depozitarea hranei
Dacă pregătești porțiile în prealabil, cu timpul alimentarea crudă va fi la fel de rapidă ca și punerea hranei (din comerț) într-un bol. Tot ceea ce trebuie să faceți este să scoateți mâncare pentru câteva zile din congelator și pui în frigider la dezghețare și îi oferi câinelui.
Prepararea congelării
Carnea va fi tăiată în porții cu dimensiuni corespunzătoare (la început este utilă folosirea unui cântar de bucătărie). Porțiile să le pui în pungi pe care să lipești etichete cu greutatea, tipul, partea tăiată. Un compartiment separat doar pentru câini este foarte util deoarece poți depozita mai multe tipuri de carne astfel asigurând o diversitate corespunzătoare.
Startul Dietei
Începe mixt! Hrănește câinele tău cu o hrană veche! –Așteaptă măcar 8ore ( sau 12-24ore)-Începe să oferi alimente crude! În cazul cățeilor intoducerea de noi proteine și organe se poate întâmpla mai devreme. Cu cât este mai mic puiul cu atât se obișnuiește mai ușor corpul lui cu alimentele crude. Dacă consideri, și cu câinele adult poți avansa mai rapid. Să ai în vedere regula „Cunoaște-ți câinele!”
Nu uita faptul că, avansarea rapidă poate avea efecte nedorite cum ar fi diareea. E important să dispui de un jurnal în care să-ți notezi: cu ce l-ai hrănit, câte scaune a avut? Ce culoare au avut scaunele? Astfel vei putea monitoriza rolul cărnii, a oaselor și a organelor și poți fi pregătit pentru orice surpriză.
Primele două săptămâni – pui:
Carnea de pui este ușor de digerat și conține numai oase comestibile, astfel o poți oferi pe lângă alimentele crude. Dieta se începe cu carnea de pui.
Cum să-i oferim carnea de pui? –Cumpără un pui întreg-Taie puiul în bucăți de dimensiuni corespunzătoare. Dă-i câinelui tău. La începutul dietei nu este atât de important raportul os-carne sau cu oferirea de organe interioare. Este mai important ca sistemul digestiv al câinelui tău să se obișnuiască cu oasele și cu carnea crudă. Dacă oferi un pui întreg , ea conține și rinichi. Cu toate că, carnea de pui are numeroase oase , astea ajută în ameliorarea diareei.
La unii câini este necesară reducerea cantității de grăsime și piele pentru a putea avea scaune mai solide.Când scaunul câinelui este mai solid atunci putem crește (treptat) cantitatea de grăsime și piele. Este nevoie de o săptămână pentru a obține un scaun de o consistență normală. În cazul în care câinele nu are diaree, este recomandabil să se aștepte două săptămâni până la întroducerea unei noi proteine.
Alternative pentru carnea de pui
Nu este obligatoriu să începi dieta cu carnea de pui sau cu o anume carne. Carnea de pui este preferată deorece este ușor de digerat , are oase care reduc diareea și are un preț accesibil. Pot fi oferite și la acei câini care sunt alergici la puiul din hrana pentru animale –datorate modificărilor chimice în urma fierberii. Dacă câinele tău nu tolerează un anumit tip de carne atunci o înlocuim cu alta. Putem încerca carnea de curcan. Poate fi la fel de ușor de digerat dar oasele sunt mai tari. Se găsesc mai greu și prețul este mai mare decât în cazul cărnii de pui.
Selectarea de noi proteine
Când câinele este deja obișnuit cu proteina inițială, continuăm cu o carne roșie, deoarece conține mai mulți nutrienți decât carnea de pasăre. Putem alege dintre: porc, vită, iepure, capră, bizon etc.
Introducerea de noi proteine
Trecerea să fie lentă, este necesară păstrarea cantității și a conținutului de oase. Este necesară suplimentarea cantității de proteine vechi (vită) când nu avem destule oase comestibile. De exemplu : dacă dai spate de pui lângă carne (în loc de pui mai bine vițel).
Observă-i scaunele câinelui tău : dacă este prea tare , dacă este constipat, oferă-i mai puține oase și mai multă carne. Timp de o săptămână, zilnic, să mărești cantitatea proteinei noi până vei ajunge la egalitate cu cantitatea de proteine vechi. Prin această metodă se poate preveni diareea. În cazul în care scaunul câinelui începe să se înmoaie, trebuie să revenim la combinația veche , atunci când scaunul era mai tare.
După câteva zile, crește rata de proteine noi și urmărește scaunul câinelui. Uneori se recomandă reducerea cantității de piele și grăsime ca și în cazul cărnii de pui . Când câinele tău mănâncă la egalitate atât proteinele vechi cât și cele noi , are scaune normale , poți întroduce o altă proteină.
Întroducerea organelor interioare
Când câinele tău mănâncă 3 tipuri de proteine și are scaune normale, poți întroduce și organele interioare. Întroducerea organelor este un pic diferită față de întroducerea cărnii. Este un proces lent , cu întreruperi pentru a monitoriza efectul asupra scaunelor. Unii câini sunt scârbiți de organele crude. În continuare vom prezenta niște recomandări pentru reducerea fenomenului:
· Toarnă apă fierbinte peste ele
· Presară-le cu parmesan sau alte condimente care nu sunt periculoase pentru câini
· Oferă-le congelate
· Fă pireu din ele
· Taie în bucăți mai mici și ascunde-le în carnea tocată
· Bagă-le în gâtul câinelui și speră să nu le mai vezi
Alți câini preferă organele interioare, ar putea mânca o cantitate mare din ele. Pentru alți câini cantitatea se împarte pe 3, 4 sau 5 zile. Alți câini pe lângă organe primesc și oase. Monitorizează scaunul câinelui și astfel poți experimenta nevoile lui de hrană.
Ficatul
Ficatul trebuie întrodus și constituie cam 2,5-5% din cantitatea PREY, unde 5% ar fi cantitatea ideală. Unii câini nu pot tolera 5% orice ai face.P oți introduce ficatul în cel mai simplu mod dacă îl pui în congelator și tai o felie foarte subțire de pe ea. Dă-i felia asta câinelui și așteaptă o zi. Dacă scaunul este normal poți da a doua felie. Continuă până când scaunul câinelui va fi un pic mai moale și vei ajunge la cantitatea dorită (5%). Nu oferi nimic nou câinelui tău până nu se reglează scaunul paralel cu cantitatea corespunzătoare de ficat.
Alte organe interioare
Următorul pas ar fi introducerea altor organe interioare. Acestea reprezintă cam de la 2, 5-5% din dietă, ideal ar fi 5%. .În mod ideal, câinele ar trebui să fie hrănit cu mai multe tipuri de organe interioare respectiv animale de pradă. Toate acestea se pot cumpăra mai greu. Dacă găsești doar un organ nu este nicio problemă. Introducerea organelor interioare au la bază aceeași reguli ca și în cazul ficatului. Dintr-o dată putem introduce doar un tip de organ. Acum , câinele tău mănâncă 3 tipuri de carne, un tip de ficat, vreo două tipuri de organe interioare. Scaunul este normal , are o culoare corespunzătoare.
Ce urmează în continuare?
Dacă nu ai reușit să ajungi la raportul ideal de oase, carne și organe interioare, încearcă combinarea acestora până când vei ajunge la următoarele procente: 80-85% carne, 10-15% os, 2,5-5% ficat, 2,5-5% organe interioare paralel cu scaune normale. Introduce noutăți în dieta câinelui tău: proteine noi, aceeași organe interioare de la diferite animale de pradă, animale întregi, capete de animale. Acum, cănd amândoi deveniți mai experimentați în dieta modelului Prey nu trebuie să intri în panică de la câteva scaune mai moi, un pic de vomă.
Amintiți-vă cum fost atunci când animalul tău primea hrană pentru câini, și au apărut diferite probleme, nici atunci nu te-ai speriat foarte tare. Găndește-te ce hrană ai oferit câinelui tău, ce putea cauza problema. Hrană nouă, cantitate mai mare de mâncare, mai multe organe interioare, o bucată de carne mai grasă? A intrat câinele tău într-un loc unde nu trebuia, a primit mâncare de la alții cu ce nu este obișnuit? A alergat mai mult sau a avut o zi mai stresantă? Era mai cald afară? Precum produsele alimentare la fel și acestea pot cauza iritații gastro-intestinale.
Uită-te la câinele tău cum mănânca cu poftă și simte–te bine!

Comments are closed.

Category: Uncategorized
Published on: iulie 4, 2017
Written by: Gyoparka
Comments: Comments are off for this post.

Share this article

Site-ul este temporar oprit din cauza invertarului. Refuză

Site creat de STARTpeNet