BURTA VERDE

BURTA VERDE (CRUDĂ) -reprezintă stomacul animalelor rumegătoare (bovine, ovine, căprioare, etc.)
Culoarea verde se datorează faptului că (spre deosebire de burta albă consumată de oameni), stomacul nu este spălat în totalitate și nu este albit. Mai exact burta este alcătuită din primele trei straturi ale stomacului. Literatura de specialitate nu oferă explicații precise cu privire la diferențele dintre cele 3 straturi, în Anglia fiind împachetate la un loc iar în Germania separat.
De ce să nu-i dau burta albă?
Burta albă este folosită ca și mâncare pentru oameni: putem face ciorba de burtă, tocană de burtă. Burta verde este spălată , astfel eliberându-se fibrele vegetale după care este fiert sau albit chimic distrugând enzimele.
Aceasta nu reprezintă o problemă pentru oameni, pentru că burta nu este consumată crudă ci fiartă , dar în cazul câinilor este mai degrabă inutilă și periculoasă.
DE CE ESTE RECOMANDATĂ?
Anumite tendințe BARF- consideră burta verde fiind „aliment minune”, se poate consuma în așa fel încât să reprezinte cam 20% din alimentație. După alte tendințe , printre care și dieta Prey burta verde este un aliment inutil, dar adevărul este undeva la mijloc. Enzimele favorizează digestia, astfel nutrienții pot fi absorbiți într-o mai mare proporție. Pe lângă enzime în burtă mai găsim o serie de minerale (Fier, fluor, cupru, iod, mangan, zinc, calciu, magneziu, fosfor și sulf), oligoelemente și complexuri de vitamine A, B, C, D , E. Într-o proporție ideală conține și aciczi grași. Are efect de curățare și detoxifiere, îmbunătățind metabolismul și nu în ultimul rând un efect favorabil asupra sistemului hormonal si a sistemului imunitar. Microflora tractului gastro-intenstinal conține bacterii bune și rele. Prin mâncarea acesteia reușim să introducem în organism bacterii bune, iar cele rele neavând suficientă mâncare nu supraviețuiesc. Câinii alimentați cu hrană pentru animale sau fiartă pot suferi deficit de enzime digestive. Simptomele pot fi: oboseală, diaree cronică, infecții virale, bacteriene și fungice.
Prin oferirea de burtă o dată sau de 2 ori pe săptămână se pot ameliora aceste simptome. În cazul în care pe lângă aceste simptome observi și alte probleme cere sfatul medicului veterinar. Cu toate acestea, nu este indicat hrănirea câinelui cu burtă verde pe termen lung, deoarece lipsesc elemente nutritive prezente în carnea păsărilor de curte.
Diversificarea are un rol important în prevenirea alergiilor alimentare , deci o putem oferi o dată pe săptămână sau maxim de două ori.
Când ar trebui să oferim?
Datorită efectului benefic în digestie, burta verde se recomandă când schimbi dieta câinelui la una crudă. În acest caz, probabil că flora intestinală a câinelui nu este pregătită pentru a digera carnea crudă , deoarece nu poate obține enzimele necesare. (schimbarea produce diaree și vărsături). Dacă în prima săptămână îl hrănești doar cu burtă verde, iar restul: carnea, oasele, organele interioare întroduci mai târziu și treptat, astfel vei facilita schimbarea și reduci posibilitatea apariției diareei și a vărsăturilor. Burta verde este cu BARF , putem oferi ca și „pâinea prăjită cu ceai” în cazul în care trebuie ținut o dietă și ajută la regenerarea florei intestinale. Este o opțiune mai bună decât carnea fiartă. Pentru astfel de probleme se poate da și la câinii care sunt alimentați cu hrană pentru animale. În cazul în care simptomele nu se reduc chiar se înrăutățesc , vărsăturile, diareea devine mai intensivă, urgent trebuie mers la medicul veterinar, mai ales în cazul câinilor mai bătrâni , deoarece metabolismul lor nu mai este perfect și bacteriile intestinale au nevoie de sprijin. În cazul lor, putem oferi burta verde de două-trei ori pe săptămână.
Sfaturi:-Burta verde are un miros insuportabil. Pentru a tăia în bucăți, se lasă semicongelat și se deschid geamurile. Poți folosi mănuși de cauciuc, în caz contrar vei simți un miros neplăcut pe mâinile tale. Dacă ai grădină oferă acolo hrana pentru mâncat. Cum are și conținut gastric nu se dau legume în completare. Majoritatea câinilor o acceptă, îar în cazul câinilor cărora nu le place o ascundem în carnea tocată. Dacă vei cumpăra burta verde în întregime, verifică să nu găsești vreun material străin în ea (plastic, fier), deoarece rumegătoarele nu le selectează în timp ce le mănâncă. Burta verde poate fi tăiată în porții mai mici dacă este semicongelată datorită mirosului urât.

 

Comments are closed.

Category: Uncategorized
Published on: iulie 4, 2017
Written by: Gyoparka
Comments: Comments are off for this post.

Share this article

Site-ul este temporar oprit din cauza invertarului. Refuză

Site creat de STARTpeNet